laminált padló

Már egy bő két évtizede élvezzük a laminált padló sokféle előnyeit, legyen az a praktikus kivitelezés, telepítés, a vonzó és széles választék, na meg a pénztárcabarát ár. Azt viszont kevesen tudják, hogy tulajdonképpen mióta is létezik ez a kedvelt padlózat, illetve hogyan alakult ki a története.

A laminált padlók kialakulásában először is az a legérdekesebb, hogy a laminált technológia jó régre nyúlik vissza és elég lassú fejlődésen ment keresztül. Majd amikor a dekorréteg technológiája is létrejött, akkor azonban robbanásszerű fellendülés következett be a laminált padlózat üzletágában.

A bútorlaminálás kísérletezése az 1920-as években kezdődött el. A laminálás lényege, hogy különféle papír és műanyag rétegek összevonásával mesterséges mintázatot hoznak létre a kívánt bútorzatokra. Akkoriban az ipari fejlesztések jóval lassabban haladtak előre, mint manapság, így hosszú évtizedekig tartott, mire olyan erős anyagot sikerült megalkotni, ami a piacképes laminált padló megszületéséhez vezetett. Az első igazi prototípus, amely „életben maradt”, az 1977-ben, Svédországban jelent meg, majd 1981-ben került ki hivatalosan a piacra egy bizonyos Perstorp nevű cég gondozásában.

Az 1980-as évek laminált padlói még nem voltak igazán jó minőségűek. Sokat kellett még dolgozni a rétegek tartósságán és esztétikai arculatán, ezért akkoriban ez még inkább egy alternatív műfajnak számított. Az újabb technológiai mérföldkő 1989-ben következett be, a DPL, vagyis a közvetlen nyomású laminálás innovációja révén, amely az előbb említett problémákra jelentett megoldást. Nem sokkal később, 1994-1996 között pedig megjelent a klikkes illesztés, amely jóval praktikusabbá tette ezeket a termékeket. A laminált padló igazán szép és vonzó választéka 2000-2014 között jött létre, amely újabb növekedést eredményezett a fahatás színvonalas közvetítésével.

Leave A Comment